‘Tegel eruit, plant erin’ actie groot succes

Volgens de Bloemenkrant (zie link) was de actie dit jaar een groot succes. Ruim 15.000 tegels werden op één dag ingeleverd en ingeruild voor gratis planten. Intratuin en Groei & Bloei hielden een tegelactie ter bevordering van de Nederlandse biodiversiteit. Hieronder het artikel.

“Bij iedere vestiging kreeg je tegen inlevering van een tuintegel twéé gratis planten cadeau. Dat betekent dat maar liefst 30.000 extra plantjes zijn geplant dit weekend. Een score die alle voorgaande jaren overtreft.

Versteende tuinen
Ruim 40% van het Nederlandse landschap bestaat uit tuinen. Het gaat om 30 duizend hectare, een oppervlakte die gelijk staat aan maar liefst 44.000 voetbalvelden. Wanneer al deze tuinen gevuld zouden zijn met bomen, planten en moestuintjes zou dat een enorme boost geven aan de biodiversiteit in ons land. Zeer belangrijk nu bijvoorbeeld het aantal vliegende insecten sinds 1990 met 75 procent is afgenomen en de helft van de huismussen is verdwenen. Intratuin moedigt Nederland graag aan en organiseerde daarom ook dit jaar de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. In ruil voor één tegel kregen bezoekers afgelopen zaterdag bij iedere vestiging twee gratis planten. Planten die een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

Duizenden tegels
Waar vorig jaar 2000 tegels werden ingeruild voor planten, rees de teller ditmaal tot maar liefst 15.000 tegels. Lobke Samallo, Intratuin: “We zijn ontzettend trots dat we dit jaar ruim zeven keer zoveel mensen hebben kunnen activeren met deze actie. Ieder geplant plantje is er één. Natuurlijk zijn we er nog niet, maar we hopen dat we met deze campagne de bewustwording rondom het belang van een biodiverse tuin hebben vergroot.” Rianne van Geel van Groei & Bloei was zaterdag in Breda: “De mensen stonden tot aan de deur. En ze bleven komen, dus Intratuin heeft zich ruimhartig opgesteld. Ondanks de drukte was iedereen enthousiast. Mensen vroegen ook advies over welke plantjes ze het beste konden uitzoeken ter bevordering van de biodiversiteit.”

Tuincentrum met een missie
Bij Intratuin staat een biodivers Nederland hoog in het vaandel. De tegelactie maakte deel uit van hun biodiversiteitscampagne in samenwerking met Biodiversity Center Naturalis. Bewustwording over de noodzaak van biodiversiteit (in de tuin) is de eerste stap. Om die reden waren verschillende Intratuin vestigingen deze maand het toneel voor ‘Naturalis Onderweg’ – een pop-up museum over mens, dier en natuur. Daarnaast ontwikkelde Intratuin in samenwerking met Naturalis een kinderkwartetspel vol weetjes over het belang van het leven in de tuin. Duizenden gezinnen komen nu spelenderwijs meer te weten over de biodiverse tuin.

Aankomend weekend is de laatste kans om bij Intratuin ‘Naturalis Onderweg’ te bewonderen:
–          Zaterdag 30 maart bij Intratuin in Deventer (Zuid-Salland 1)
–          Zondag 31 maart bij Intratuin in Amsterdam (Nobelweg 10)”

Het originele artikel staat op de Bloemenkrant (zie link).