FAQ

Hieronder staan de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mail.

Algemene vragen

1. Wat is gratis en wat niet?

Goede vraag. We doen veel maar ook weer niet alles voor je tuin.

Gratis
We halen je tegels op, gratis. We leveren 5 kuub (m3) aarde per huis, gratis. We komen op bezoek, geven maatwerk advies en maken een schetsontwerp, gratis. We organiseren twee infosessies en een workshop, gratis. Bovendien organiseren we buurt- of straatacties, waarbij we op 1 dag tegels op komen halen. Dat is ook gratis. En we helpen gratis bij het aanvragen van boomsubsidie, die ook gratis is.

Eigen bijdrage
Daarnaast organiseren we regelmatig acties. Zoals bijv. de tegel-eruit-plantje-erin actie met Tuincentrum Osdorp. Daarbij kon je tot maximaal 40 tegels inleveren voor 8 gratis plantjes. Of een regenton actie, waarbij je 50% korting op een regenton kon krijgen.

Niet gratis
De daadwerkelijke inrichting van je tuin, het weghalen van de tegels uit je tuin, het inkopen van tuinonderdelen, het uitvoeren van je tuinrealisatie, en het onderhoud. Dat doen we niet. Maar mocht je echt niet in staat zijn om je tegels weg te halen (best zwaar werk) of te onderhouden, dan kunnen we met je meedenken. Dat is dan wel weer gratis.

2. Zijn bomen verplicht?

Nee, het planten van bomen is niet verplicht.

Maar we raden het wel aan, als je tuin het toestaat. Amsterdam heeft een bomensubsidie voor aanplant van nieuwe bomen. Je kunt dan één of meerdere bomen gratis laten planten in jouw tuin, inclusief grondverbetering (extra aarde), transport (ook over het dak) en aanleg door een hoveniersbedrijf.

De gemeente stelt een aantal eisen. Bijvoorbeeld: de boom mag geen exoot zijn (palmboom, olijf, etc.) geen lei- knot- of vormboom, moet een omtrek hebben van circa 20 cm (1 meter boven de grond) en moet door een Groencertificaat bedrijf geleverd worden. Wij hebben handige lijstjes met bomen en leveranciers die hieraan voldoen en ook de biodiversiteit stimuleren.

De bomensubsidie moet je zelf aanvragen. Wij helpen je dan met alle documenten die je daarbij nodig hebt, zoals een ontwerp, een offerte en een Groenkeur certificaat. Ben je geen eigenaar van de grond? Dan moet je geschreven toestemming van de eigenaar hebben (mail mag ook).  

Met onze hulp lukt een aanvraag altijd, ook al duurt het soms wat langer dan geplant. En dan heb je een of meerdere mooie bomen in je tuin die prachtig kunnen groeien. Daarmee wordt de stad een beetje beter hitte-en regenbestendig en biodiverser. En niet te vergeten: mooier en fijner in jouw tuin.

3. Kunnen jullie mijn tuin realiseren?

We helpen jou, zodat jij zelf je tuin zo goed mogelijk kunt inrichten en onderhouden.

We doen niet het volledige aanleg of onderhoud van je tuin. Dat kan je door andere partijen laten doen, zoals hoveniers. We hebben ervaring met hoveniers en andere bedrijven. We kunnen je daarom goed adviseren. Vraag ons er gerust naar.

4. Waarom doet de gemeente dit?

Het klimaat veranderd sterk. Het wordt steeds heter in de stad, en het regent ook meer. Daardoor kan er schade aan gebouwen ontstaan en kunnen bijvoorbeeld de riolen overstromen. Dus wil de gemeente de stad beter hitte- en regenbestendig maken. Groenere tuinen helpen daarbij en ont-tegelen ook.

Minder tegels in de stad heeft veel voordelen. Het regenwater kan in de bodem zakken en vult zo het grondwater aan. Als regenwater op open of beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft het niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt wateroverlast te beperken bij heftige regenbuien.

Bomen hebben een positief effect op hitte-reductie. Wist je dat een volwassen boom in de zomer tot wel 10 airco’s kan koelen? Bomen produceren ook zuurstof en zuiveren de lucht. Daarnaast zorgen de bomen in Amsterdam voor een grotere biodiversiteit. Dat is precies wat we nodig hebben.

Groene (gemeenschappelijke) tuinen en groene initiatieven zijn ook goede manieren om elkaar te leren kennen en met de buurt samen te werken. Regelmatig tuinieren of in een groene omgeving bezig zijn is goed voor de gezondheid en zorgt voor beweging. Het is bovendien ook gewoon heel erg leuk en ontspannend om met groen bezig te zijn.

Kortom: tegels eruit, groen erin! maakt Amsterdam een beetje gezonder en beter.

5. Hoe kan ik een boomsubsidie krijgen?

Voor een boomsubsidie stelt de gemeente Amsterdam voorwaarden. Die kunnen jaarlijks veranderen. Het is dus verstandig om die te controleren, zie link. De boomsubsidie moet je zelf aanvragen met je DigID of eHerkenning. Als alle documenten binnen zijn hoor je binnen 8 weken of je de subsidie krijgt. Wij helpen je bij de aanvraag, als je dat wilt.

De voorwaarden (2020 t/m 2022) zijn, samengevat:

 • omtrek > 20 cm (op 1 m. hoogte)
 • winterhard 
 • in vaste grond (niet in pot of bak)
 • geen exoot, knot-, lei- of vormboom
 • geen herplant (als voorwaarde bij vergunning)
 • binnen één plantseizoen geplant
 • planten door bedrijf met Groenkeur Boomverzorging
 • gemeente mag werk inspecteren

Bij de aanvraag moet je meesturen:

 • activiteitenplan
 • beplantingsplan (locatie, soort en afstand)
 • bewijs van eigendom (van de grond waar de boom komt)
 • toestemming van de eigenaar (als je huurt)
 • begroting (offerte) voor boom en aanplant
 • tenaamstelling bank (bijv. recent bankafschrift)

De uitbetaling wordt aan jou gedaan binnen 4 weken nadat de subsidie is verleend. Bij een subsidie tot € 5.000 hoef je achteraf geen verantwoording in te leveren. Bij hogere subsidies moet je een verantwoording binnen 8 weken na planten ingeleverd hebben. Meer info staat bij de boomsubsidie, zie link.

Er worden geen eisen aan de hoogte van de boom gesteld. Wel aan de soort boom, de locatie (>0,5 m. van de erfgrens) en de stamdikte op 1 meter hoogte, zie hierboven.

6. Halen jullie ook zand op?

Alleen los zand ophalen doen we niet.

Maar als je tegels eruit haalt, en aarde wilt toevoegen, dan kunnen we ook wel wat zand meenemen. In dat geval maximaal 1 m3 per tuin, als het in een bigbag op de stoep wordt gezet. Dan kan een vrachtauto er bij vanaf de straat.

7. Doen jullie ook geveltuinen?

Je overweegt een geveltuin? Superleuk. Meteen doen! Een geveltuin is een tuin in de openbare ruimte (straat/plein). Als je die wilt ont-tegelen en vergroenen dan heeft de gemeente daar subsidie voor.

Start je geveltuin in twee stappen:

1. Neem contact op met je gebiedsmakelaar. Wie dat is kun je hier vinden.
2. Vraag subsidie voor je geveltuintje aan. Dat kan bij de gemeente, zie deze link.

Dat is alles wat je hoeft te doen. Duurt het nou erg lang met aanvragen of wordt er niet op je aanvraag gereageerd? Laat het ons dan even weten. Dan checken we even bij de gemeente.

8. Doen jullie groene daken/gevels?

Je overweegt een groen dak of groene gevel? Superleuk. Meteen doen! Binnen het project Tegels eruit, groen erin! doen we dit niet, maar we verwijzen wel naar subsidies en partijen die je bij de uitvoering kunnen helpen. Vraag ons hier gerust naar.

9. Voeren jullie puin of beton af?

We halen wél tegels op (ook van beton) maar geen betonblokken of (bouw)puin. We gaan er van uit dat je zelf de tegels voor het huis neerzet, zodat we het mee kunnen nemen vanaf de straat. Als we aarde leveren en/of groen, dan kunnen we ook wat uit de tuin meenemen, maar we zijn geen losse verwijdering service van (bouw)puin.

10. In welke stadsdelen helpen jullie ?

Op dit moment doen we Tegels eruit, groen erin alleen in Amsterdam West, Centrum en Nieuw-West (Slotermeer Noordoost). Dus helaas nog niet in andere stadsdelen of steden.

Maar we verzamelen wél tuinen die mee willen doen in andere Amsterdamse stadsdelen. Daar maken we een lijstje van en presenteren we aan de stadsdeel bestuurders. Met het verzoek om hier ook aan de slag te kunnen gaan.

Mocht je stadsdeel dan positief reageren dan kunnen we het jou gelijk laten weten (per mail). Dus meld gerust je tuin aan, dan gaan we met jouw tuin aan de slag, of proberen we je stadsdeel te overtuigen het ook bij jou te doen.

X