We helpen

in Amsterdam West, Tuindorp Oostzaan, Tuindorp Buiksloot, Tuindorp Nieuwendam, Geuzenveld, Slotermeer en Sloterdijken

We kunnen veel doen voor jou en je tuin. Het gemakkelijkst start je met een maatwerk advies. Dan kijken we samen naar je tuin, en adviseren we wat het beste bij je past. Wil je meteen aan de slag? Perfect. Hieronder zie je wat je kunt doen.

De eerste stap is om zoveel mogelijk tegels eruit te halen. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken.

We halen ze op

Kun je de tuintegels niet zelf wegbrengen? Geen probleem, we halen ze bij je op voor de deur. Gratis. Omdat het beter is voor de stad dat er minder tegels in tuinen liggen.

Meld je tuin aan en we halen je tegels op in Amsterdam West, Tuindorp Oostzaan, Tuindorp Buiksloot, Tuindorp Nieuwendam, Geuzenveld, Slotermeer en Sloterdijken.

Buurtacties

In sommige stadsdele gaan we buurtacties doen. Dan kun je je tegels inruilen voor plantjes en helpen we met de afvoer van tegels. Samen de schouders eronder met onze hulp.

Kijk in de agenda of er acties bij jou in de buurt zijn

Tegelservice

De gemeente gaat waarschijnlijk in 2023 ook weer de tegelservice inzetten. Dan kun je de tegels buiten zetten op de stoep op een plek waar de gemeente er makkelijk bij kan. De tegels worden dan gratis opgehaald op bepaalde dagen. Kijk op rainproof.nl/tegelservice voor meer info.

Zelf wegbrengen

Je kunt je tegels natuurlijk ook zelf wegbrengen naar een afvalpunt. Je moet dan wel over een auto kunnen beschikken (lenen kan ook). Tuintegels vallen onder ‘schoon puin’ en afvoer is voor bewoners gratis. Ondernemers betalen kosten. Vergeet niet een legitimatiebewijs mee te nemen (bijv. rijbewijs).

Breng je tegels zelf naar een afvalpunt 

Is je tuin zo goed mogelijk tegelvrij? Mooi, dan begint nu het leuke gedeelte. De inrichting van je tuin.

Aarde

Wist je dat Amsterdamse tuinen wel 1 tot 2 cm per jaar kunnen inzakken? Dan kun je wel wat extra grond gebruiken waarschijnlijk. De gemeente kan gratis grond brengen, maximaal 5 kubieke meter per tuin. Omdat het belangrijk is voor de wateropvang en ecologie. We leveren gecertificeerde grond, dus 100% gezond. Dat is belangrijk om bomen, planten of kruiden op te laten groeien.

We geven gratis advies over hoeveel en welke grond
We leveren gratis gezonde aarde (max. 5 kuub)

Let op lood!

Veel Amsterdamse tuinen binnen de ring A10 zijn nog vervuild. Als jonge kinderen vaak in vervuilde grond spelen kan dat gevaarlijk zijn. Heb je kinderen? Laat dan je tuin op loodvervuiling meten. We helpen met info en oplossingen.

We verwijzen naar de GGD en helpen met info en oplossingen

Bomen

We kunnen helpen bij boomsubsidie, als je dat wilt. Misschien wil je een appelboom, of kers, of een magnolia? Bomen zijn gratis in Amsterdam als ze dikker zijn dan 20 cm omtrek (op 1 meter hoogte). In overleg adviseren we welke boom bij jou het beste past en helpen we je met de subsidie aanvraag. We geven ook linkjes zodat jij je optimale boom kunt vinden.

We geven gratis advies welke boom bij jou past
We helpen je met de subsidie aanvraag

Tuinontwerp

We kunnen advies geven hoe je je tuin kan inrichten. Meld je tuin aan dan komen we langs. We maken een schetsje en schrijven een kort verslag met je mogelijkheden. Wil je geïnspireerd worden hoe je jouw tuin regenbestendig en ecologisch ontwerpt en onderhoudt? Bezoek dan een of meerdere info-sessies.

We geven gratis advies over je tuin
We geven ontwerp sessies over tuininrichting

Geen groene vingers?

Geen probleem. Heb beste ga je natuurlijk zelf aan de slag. Je leert het vanzelf. Maar misschien heb je wat hulp nodig? Wij kennen mensen en organisaties die je kunnen helpen. Die koppelen we graag aan jou. Zodat jouw tuin zo goed mogelijk ingericht wordt en onderhouden blijft. Ook in de toekomst. Of misschien heb je extra kennis nodig over het inrichten en onderhouden van je tuin? Bezoek dan onze info-sessies.

We geven gratis advies over uitvoering en onderhoud
We geven info sessies over de watervriendelijke en ecologische tuin

 

Regelmatig organiseren wij infosessies met interessante sprekers. Over alles dat met een gezonde tuin te maken heeft. Van het regenbestendig en biodivers inrichten, tot zelf je eigen tuin ontwerpen. Lees hieronder meer en kijk in de agenda naar een infosessie bij jou in de buurt. Tot snel!

Sessie1: watervriendelijke tuin

Er zijn veel oplossingen om je tuin watervriendelijk (regenbestendig) te maken. Tegels eruit, groen erin bijvoorbeeld. Maar je kunt ook denken aan een groen dakje op je schuur (met subsidie), een regenton (met korting), waterpasserende verharding, wateropvang in je tuin, etcetera. Waarom is dit belangrijk en hoe doe je dat eenvoudig in je eigen tuin?

 We geven tips, trucs en inspiratie. Kom naar de gratis sessie, zie de agenda

Sessie2: biodiverse tuin

Wat is het belang van biodiversiteit? Hoe zit dat in Amsterdam? Welke planten, struiken of bomen zijn goed voor bijen, insecten en vogels? Hoe richt je de tuin biodivers in? Welke bodembedekkers doen het goed in de schaduw? Hoe kun je diervriendelijk tuinieren? Als je weet hoe het werkt valt het allemaal reuze mee. En het hoeft niet allemaal in één keer. We hebben handige lijstjes en tips.

We geven tips, trucs en inspiratie. Kom naar de gratis sessie, zie de agenda

Workshop tuinontwerp

We ontwerpen niet jouw tuin. Dat doe je namelijk zelf. We helpen wel in een tuinontwerp workshop om samen je ideale tuin te schetsen. Onder deskundige begeleiding. Kijk in de agenda waar en wanneer deze workshop plaatsvindt en meld je aan. Ga alvast aan de slag met bijv. de Gardena tekentool of ontwerp je tuin in SketchUp. Maar dit is niet verplicht hoor. Je mag ook gewoon ‘blanco’ binnenwandelen. Iedereen is creatief dus wees niet bang.

Je gaat zelf aan de slag. Kom naar de gratis workshop, zie de agenda

Groen/blauw netwerk

Je kunt altijd weer wat van anderen leren. Met een tuin ben je nooit uitgeleerd. En het is leuk om andere tuineigenaren te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Wij hebben met veel organisaties en mensen contact. Waarschijnlijk ook bij jou in de buurt. Onze online community groeit steeds verder. Wil je daar aan bijdragen? Meld je dan aan.

 Doe mee in onze community en meld je tuin aan

Maatwerk advies

Twijfel je hoeveel tegels je wilt weghalen? Hoe je gemakkelijk kunt zitten in een tuin zonder tegels (of minder tegels)? Welke planten of groen je kunt toepassen? Hoe je dit alles aanpakt? Vul hieronder het aanmeldformulier in. Dan komen wij langs voor gratis advies of e-mailen met je (vanwege Corona). Aanmelden verplicht je tot niets.

Aanmeldformulier - gratis advies

Meld je tuin aan voor gratis advies

In Amsterdam Nieuw-West, West, Centrum, Tuindorp Oostzaan en Oud-Zuid

Meld je tuin aan voor een van deze gebieden. We helpen een beperkt aantal tuinen, dus meld je tuin snel aan. Aanmelden is gratis en verplicht je tot niets. 

Het maximaal aantal tuinen voor 2022 is: Nieuw-West (20 tuinen) voor de gebieden Geuzenveld, Slotermeer en Sloterdijken, West (40 tuinen), Centrum (20 tuinen), Tuindorp Oostzaan (40 tuinen) en Oud-Zuid (35 tuinen).

Let op:

Tuindorp Oostzaan: alleen huurders

Voor Tuindorp Oostzaan zoeken we dit jaar (2022) alleen huurders. Als je geen huurder bent kom je op de reservelijst.


Doe mee (agenda)

Kies hier je gebied

No Events

Wist je dat…

een tuin zonder tegels beter water opneemt? En dat jouw tuin en buurt ook minder warm worden in de zomer met minder tegels? Dat is gezonder en geeft minder hittestress. Je tuin inrichten met minder tegels is eenvoudig en ook goed te onderhouden. Op huisjeboompjebeter.nl vind je veel inspiratie. Of kijk bij Tuinbranche Nederland voor 19 praktische tips of bij Rainproof.