We helpen
Zodra we weer budget hebben voor ons initiatief lees je het hier
Let op: op dit moment hebben we geen budget voor ons initiatief.
We kunnen veel doen voor jou en je tuin. Het gemakkelijkst start je met een maatwerk advies. Dan kijken we samen naar je tuin, en adviseren we wat het beste bij je past. Wil je meteen aan de slag? Perfect. Hieronder zie je wat je kunt doen.
De eerste stap is om zoveel mogelijk tegels eruit te halen. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken.
Hergebruik ze!
De eerste stap is: kun je de tegels in je tuin hergebruiken? Vaak kan er meer dan je denkt. Het is ook redelijk simpel te doen. Wij geven informatie en inspiratie hoe je dit aanpakt.
We halen ze op
Kun je de tuintegels niet hergebruiken? En kun je ze zelf niet wegbrengen? Geen probleem, we halen ze bij je op voor de deur. Gratis. Omdat het beter is voor de stad als er minder tegels in tuinen liggen.
Meld je tuin aan en we halen je tegels op in Amsterdam.
Buurtacties
In sommige stadsdelen doen we buurtacties. Dan kun je je tegels inruilen voor plantjes en helpen we met de afvoer van tegels. Samen de schouders eronder met onze hulp.
Kijk in de agenda of er acties bij jou in de buurt zijn
Tegelservice
De gemeente zet de tegelservice in. Daarbij kun je de tegels buiten zetten op de stoep op een plek waar de gemeente er makkelijk bij kan. De tegels worden dan gratis opgehaald op bepaalde dagen. Kijk op weerproof.nl/tegelservice voor meer info.
Is je tuin zo goed mogelijk tegelvrij? Mooi, dan begint nu het leuke gedeelte. De inrichting van je tuin.
Aarde
Wist je dat Amsterdamse tuinen tot wel 1 cm per jaar kunnen inzakken? Dan kun je wel wat extra grond gebruiken waarschijnlijk. De gemeente kan gratis grond brengen, maximaal een paar kubieke meter per tuin. Omdat het belangrijk is voor de wateropvang en ecologie. We leveren gecertificeerde grond, dus 100% gezond. Dat is belangrijk om bomen, planten of kruiden op te laten groeien.
We geven gratis advies over hoeveel en welke grond
We leveren gratis gezonde aarde (max. 5 kuub)
Let op lood!
Veel Amsterdamse tuinen binnen de ring A10 zijn nog vervuild. Als jonge kinderen vaak in vervuilde grond spelen kan dat gevaarlijk zijn. Heb je kinderen? Laat dan je tuin op loodvervuiling meten. We helpen met info en oplossingen.
We verwijzen naar de GGD en helpen met info en oplossingen
Bomen
We kunnen helpen bij boomsubsidie, als je dat wilt. Misschien wil je een appelboom, of kers, of een magnolia? Bomen zijn gratis in Amsterdam als ze dikker zijn dan 20 cm omtrek (op 1 meter hoogte). In overleg adviseren we welke boom bij jou het beste past en helpen we je met de subsidie aanvraag. We geven ook linkjes zodat jij je optimale boom kunt vinden.
We geven gratis advies welke boom bij jou past
We helpen je met de boomsubsidie aanvraag
Tuinontwerp
We kunnen advies geven hoe je je tuin kan inrichten. Meld je tuin aan dan komen we langs. We maken een schetsje en schrijven een kort verslag met je mogelijkheden. Wil je geïnspireerd worden hoe je jouw tuin regenbestendig en ecologisch ontwerpt en onderhoudt? Bezoek dan een of meerdere info-sessies.
We geven gratis advies over je tuin
We geven ontwerp sessies over tuininrichting
Geen groene vingers?
Geen probleem. Heb beste ga je natuurlijk zelf aan de slag. Je leert het vanzelf. Maar misschien heb je wat hulp nodig? Wij kennen mensen en organisaties die je kunnen helpen. Die koppelen we graag aan jou. Zodat jouw tuin zo goed mogelijk ingericht wordt en onderhouden blijft. Ook in de toekomst. Of misschien heb je extra kennis nodig over het inrichten en onderhouden van je tuin? Bezoek dan onze info-sessies.
We geven gratis advies over uitvoering en onderhoud
We geven info sessies over de watervriendelijke en ecologische tuin
Regelmatig organiseren wij infosessies met interessante sprekers. Over alles dat met een gezonde tuin te maken heeft. Van het regenbestendig en biodivers inrichten, tot zelf je eigen tuin ontwerpen. Lees hieronder meer en kijk in de agenda naar een infosessie bij jou in de buurt. Tot snel!
Sessie1: watervriendelijke tuin
Er zijn veel oplossingen om je tuin watervriendelijk (regenbestendig) te maken. Tegels eruit, groen erin bijvoorbeeld. Maar je kunt ook denken aan een groen dakje op je schuur (met subsidie), een regenton (met korting), waterpasserende verharding, wateropvang in je tuin, etcetera. Waarom is dit belangrijk en hoe doe je dat eenvoudig in je eigen tuin?
We geven tips, trucs en inspiratie. Kom naar de gratis sessie, zie de agenda
Sessie2: biodiverse tuin
Wat is het belang van biodiversiteit? Hoe zit dat in Amsterdam? Welke planten, struiken of bomen zijn goed voor bijen, insecten en vogels? Hoe richt je de tuin biodivers in? Welke bodembedekkers doen het goed in de schaduw? Hoe kun je diervriendelijk tuinieren? Als je weet hoe het werkt valt het allemaal reuze mee. En het hoeft niet allemaal in één keer. We hebben handige lijstjes en tips.
We geven tips, trucs en inspiratie. Kom naar de gratis sessie, zie de agenda
Workshop tuinontwerp
We ontwerpen niet jouw tuin. Dat doe je namelijk zelf. We helpen wel in een tuinontwerp workshop om samen je ideale tuin te schetsen. Onder deskundige begeleiding. Kijk in de agenda waar en wanneer deze workshop plaatsvindt en meld je aan. Ga alvast aan de slag met bijv. de Gardena tekentool of ontwerp je tuin in SketchUp. Maar dit is niet verplicht hoor. Je mag ook gewoon ‘blanco’ binnenwandelen. Iedereen is creatief dus wees niet bang.
Je gaat zelf aan de slag. Kom naar de gratis workshop, zie de agenda
Groen/blauw netwerk
Je kunt altijd weer wat van anderen leren. Met een tuin ben je nooit uitgeleerd. En het is leuk om andere tuineigenaren te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Wij hebben met veel organisaties en mensen contact. Waarschijnlijk ook bij jou in de buurt. Onze online community groeit steeds verder. Wil je daar aan bijdragen? Meld je dan aan.
Doe mee in onze community en meld je tuin aan
Maatwerk advies
Twijfel je hoeveel tegels je wilt weghalen? Hoe je gemakkelijk kunt zitten in een tuin zonder tegels (of minder tegels)? Welke planten of groen je kunt toepassen? Hoe je dit alles aanpakt? Vul hieronder het aanmeldformulier in. Dan mailen/bellen we met je en komen langs voor gratis advies. Aanmelden verplicht je tot niets.
Aanmeldformulier - gratis advies
Meld je tuin aan voor gratis advies
Aanmelden is gratis en verplicht je tot niets. Op dit moment alleen voor Stadgenoot huurders in Tuindorp Oostzaan.
Doe mee (agenda)
Kies hier je gebied
No Events
Wist je dat…
een tuin zonder tegels beter water opneemt? En dat jouw tuin en buurt ook minder warm worden in de zomer met minder tegels? Dat is gezonder en geeft minder hittestress. Je tuin inrichten met minder tegels is eenvoudig en ook goed te onderhouden. Op huisjeboompjebeter.nl vind je veel inspiratie. Of kijk bij Tuinbranche Nederland voor 19 praktische tips of bij Weerproof.