Trouw geeft in een uitgebreid artikel een vooruitblik op hoe Nederland zich kan inrichten op toekomstig hittebestendig wonen, werken en leven. “De Nederlandse landbouw moet, gezamenlijk, een strategie op de lange termijn uitstippelen. Dat kan prima.” – Hieronder onze samenvatting.
Ook de openbare ruimte moet anders ingericht worden. Zeg maar dag tegen stoeptegels, klinkers en asfaltwegen.
“De stenen onder onze voeten zijn niet meer houdbaar in de toekomst”, zegt Zef Hemel, planoloog en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.
“Asfaltplakken en dichte bestrating creëren een hitte-eiland.” In de toekomst lopen we veel meer op natuurlijke bodem, zegt hij. Met grond, gras en planten worden straten en pleinen ‘een spons’.
“Als de stenen verdwijnen, in achtertuinen maar ook in straten, schiet er massaal beplanting uit de bodem.”
Maar ook gebouwen kunnen anders ingericht worden, volgens Hemel. “Het idee dat al het opgevangen water, via putten en regenpijpen, in het riool de woonwijk uit wordt geloodst, is achterhaald”, zegt hij. Op daken van kunnen mossen geplaatst worden. “Allemaal om extremere regen gedempt op te vangen.” Bovendien is het veel slimmer om opgevangen water te bewaren, zegt Hemel.
Ook parken zijn zeer geschikt voor waterberging, zegt Hemel. “We gebruiken ze nu als recreatie voor stedelingen. Maar het moeten sponzen worden.” Daarmee krijgen ze een buitengewoon belangrijke nieuwe rol in de toekomst.
Werken in de toekomst wordt ook anders. Hoe houden we de hitte uit in de bouw, aan het spoor of als schilder? Kunnen we beter vroeg beginnen. Moeten we aan de siësta? We kunnen leren van landen waar het al zo warm is, zoals Griekenland. En we kunnen werken aan slimme kleding die ons koel houdt en nieuwe technieken ontwikkelen: ’the internet of temperature’. Volgens futurist Van Hooijdonk moeten we over een paar honderd jaar echter van de aarde wegzijn en het elders zoeken.
Ook wonen wordt anders als de verzengende zomerhitte toeneemt. “Mogelijk meer in Zuid-Europese stijl”, zegt bouw- en duurzaamheidskenner Matthé van Baalen. Of volgens meer natuurinclsief bouwen. Dat wil zeggen dat bouwers het bos naar de bewoonde wereld halen. Een soort stadsjungle.
“Begroeiing is de perfecte oplossing tegen hittestress” volgens Van Baalen.
Voorzichtig begint de trend van groene bouw al. In Milaan heeft architect Boeri als en ‘Bosco verticale‘ neergezet. Zijn toren staan ook in Utrecht Centraal en bij Strijp-S. “Zo kijken we straks misschien naar huizen en torens die eruitzien als één grote betonnen plantenbak. En de daken natuurlijk, vol mos of een daktuin.”
“Hoe te leven, wonen en werken in het hittebestendige Nederland van de toekomst.”
Door:
Het volledige artikel vind je hier: https://www.trouw.nl/nieuws/hoe-te-leven-wonen-en-werken-in-het-hittebestendige-nederland-van-de-toekomst~b71fa9e6/