Over ons

Stadsdeel West startte dit jaar met de ‘Tegels eruit, groen erin!’-challenge. Bewoners, ondernemers en corporaties in het bezit van een tuin worden uitgedaagd zoveel mogelijk tegels uit hun tuin te halen en groen terug te plaatsen. Het doel is om in een jaar 10.000 tegels te vervangen door groen om West zo meer klimaatbestendig te maken. Amsterdam Rainproof onderstunt de challenge.

Wat is de challenge?

Met de challenge haalt Stadsdeel West gratis maximaal vier big bags tegels (de inhoud van één big bag is ongeveer 1 m3) bij uw voordeur op en in ruil daarvoor krijgt u gezonde tuinaarde terug. En je krijgt drie bomen als je dat wilt. Ook gratis. Een mooie start voor een gezonde, groene tuin die daardoor klimaatbestendiger wordt.

In juli organiseerde het stadsdeel een informatiebijeenkomst met praktische tips, voorbeelden van rainprooftuinen en een tuinconcept workshop. Naast het gratis ophalen van tegels en bezorgen van tuinaarde, helpt het stadsdeel met het koppelen aan andere tuinbezitters,vrijwilligers en groen en rainproof specialisten die je helpen je tuin ook klimaat bestendig te houden.

Aan de slag

Na de informatie bijeenkomst worden de tuinen gekozen die mee mogen doen aan de challenge en de workshop ‘Klimaatbestendig inrichten van je tuin’. Je gaat hier zelf aan de slag. Experts helpen je met het maken van een tuinconcept, een plan van aanpak en de realisatie van je tuin.  De datum en de locatie van de bijeenkomst en de workshop worden nog bekendgemaakt.

Doe mee!

Voor de ‘Tegels eruit, groen erin’-challenge 2018 mag iedereen meedoen met een privé-tuin, aan voor- of achterkant of op het dak, in Oud-West of De Baarsjes. Je mag een enkele tuin aanmelden, maar als je zich met vijf tuinbezitters samen in je straat (of huizenblok) aanmeldt, is de kans op deelname groter.

We zijn op dit moment in een eerste ronde met 14 tuinen aan de slag en hopen dit voor de winter te realiseren. Voor de tweede ronde (voorjaar 2019) kun je je hier aanmelden.

Mede mogelijk gemaakt door…

Stadsdeel West is opdrachtgever van het project, Amsterdam Rainproof mede-organisator, Bureau Binnentuinen is de uitvoerende partij en Rooftop Revolution en Bureau Regen en Water zijn partners.

Wat anderen zeggen

img

Het project Tegels eruit, groen erin! is een proefproject voor stadsdeel West. We hopen dat veel bewoners meedoen aan de challenge en dat dit leidt tot mooie, groene en klimaatbestendige tuinen met meer biodiversiteit. Zo krijgen we een leefbaarder stadsdeel.

Jeroen van Berkel - Portefeuillehouder Openbare Ruimte en Groen - Amsterdam West